Levering zelftesten kinderopvang afgerond

Zoals aangekondigd heeft de afgelopen weken de levering van zelftesten aan kinderopvangorganisaties plaatsgevonden. Zelftesten kunnen een positieve bijdrage leveren aan de continuïteit van de kinderopvang. Door regelmatig (twee keer per week) preventief te testen, kan een besmetting vroegtijdig worden opgespoord en kunnen daardoor sneller meer besmettingen worden voorkomen.
De afgelopen dagen hebben de laatste leveringen aan kinderopvangorganisaties en gastouders plaatsgevonden. Kinderopvanglocaties in basisscholen krijgen zelftesten geleverd via de school. Problemen met de levering of het gebruik van de testen kunt u melden bij de Helpdesk zelftesten in het onderwijs en kinderopvang. Deze is bereikbaar via support@zelftesteninhetonderwijs.nl en 088-7674077 (van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur). Gastouders die hun testen willen retourneren kunnen een mail sturen naar afmeldenzelftesten@minszw.nl

Belangrijke informatie over zelftesten Roche

De zelftesten voor de kinderopvang zijn van de fabrikant Roche. In de verpakking met 25 stuks treft u zowel een positieve als een negatieve ‘control swab’ (controle-wattenstaafje) aan. Deze zijn bedoeld voor gebruik door zorgprofessionals en u heeft ze dus niet nodig wanneer u de test gebruikt als zelftest. U moet deze dus weggooien. Zie voor meer informatie deze brief van de fabrikant.

Monitoring

De komende periode voert onderzoeksbureau Oberon (samen met het Kohnstamm Instituut) een onderzoek uit naar zelftesten in de kinderopvang en het onderwijs. Het doel is om breed in kaart brengen of de zelftesten worden gebruikt, hoe tevreden de gebruikers hierover zijn en in hoeverre door het testen daadwerkelijk wordt bijgedragen aan de continuïteit van kinderopvang en onderwijs. Mogelijk wordt u door de onderzoekers benaderd om deel te nemen aan een enquête. We hopen dat u hieraan wilt meewerken.

Meer informatie over preventief zelftesten

De zelftest is een extra voorzorgsmaatregel in de kinderopvang. Het is een aanvulling op de bestaande coronamaatregelen voor de kinderopvang en komt ook niet in de plaats van de testen die door de GGD worden afgenomen. Het gebruik van een zelftest is altijd vrijwillig. Meer informatie, zoals een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden en een stappenplan voor het gebruik van de zelftest, is te vinden op de zelftestenpagina op deze website.