Nieuwsbrief Veranderingen Kinderopvang

Ouderparticipatiecrèche wordt formele kinderopvangvoorziening

Kinderopvangvoorzieningen waar ouders onderling de opvang voor hun kinderen op zich nemen, gaan officieel vallen onder de Wet Kinderopvang. De wetswijziging komt voort uit een afspraak uit het regeerakkoord. 

Door de wetswijziging wordt het besluit Landelijk Register Kinderopvang gewijzigd. Deze week is de internetconsultatie geopend. Het is tot 14 december mogelijk om op de consultatie te reageren.

Ouderparticipatiecrèche wordt formele kinderopvangvoorziening

© Ministerie van SZW

Kwaliteit babyopvang in Nederland

De Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang heeft in een rapport de resultaten van de gecombineerde metingen van 2017, 2018 en 2019 voor de opvang van baby’s gepresenteerd. In het rapport is nader ingezoomd op de kwaliteit voor de babyopvang en is gekeken welke factoren bijdragen aan een hogere kwaliteit.

Bekijk direct de belangrijkste resultaten.

Rapport: kwaliteit van de babyopvang in Nederland

Protocol kinderopvang

Op 13 november is het protocol kinderopvang aangepast. Bekijk hieronder de wijzigingen op een rij.

- Personeelsleden/gastouders die zwanger zijn en kinderen opvangen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar, voeren vanaf het laatste trimester alleen werkzaamheden uit waarbij het lukt om 1,5 meter afstand van anderen te houden. Deze maatregel geldt niet langer voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. 

- De thuisblijfregels voor kinderen en personeelsleden met corona die asymptomatisch is (zonder dat er sprake is van corona-gerelateerde klachten), zijn toegevoegd.

Download direct de nieuwste versie van het protocol.

Protocol Kinderopvang

Poster Voorzorgsmaatregelen

De poster ‘Voorzorgsmaatregelen Kinderopvang’ van Rijksoverheid is geactualiseerd naar de huidige Covid-19 richtlijnen. Kinderopvanghouders kunnen de poster op hun locatie ophangen, om ouders en verzorgers hierover te informeren. 

Download direct de nieuwe versie. 

Poster Voorzorgsmaatregelen Kinderopvang