Gewijzigd quarantainebeleid bij een positieve besmetting in de kinderopvang

Het quarantainebeleid bij een besmetting in de kinderopvang en het primair onderwijs is per 20 september gewijzigd. De wijziging houdt in dat bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang of het primair onderwijs niet meer de hele groep of klas een quarantaine- en testadvies krijgt.

Kinderen die in dezelfde groep zitten als een besmet kind of medewerker hoeven per 20 september niet meer in quarantaine. Dit betekent dat deze kinderen in principe naar de kinderopvang kunnen. Wel worden de ouders van de kinderen geïnformeerd. Ouders worden gevraagd extra alert te zijn op klachten en bij klachten, ook bij milde verkoudheidsklachten, de kinderen thuis te houden en te laten testen in de GGD-teststraat. Niet-immune medewerkers, die in nauw contact zijn geweest met een kind dat positief getest is op COVID-19, krijgen wel een quarantaine-advies. Als er meerdere besmettingen in de groep zijn, doet de GGD uitbraakonderzoek. In dat geval kan de GGD nog wel adviseren om een quarantaine-advies te geven voor de hele groep.

Het RIVM heeft de informatievoorziening in het Generiek Kader kinderopvang en scholen en de Handreiking contact- en uitbraakonderzoek COVID-19 bij kinderen (0 t/m 12 jaar) hierop aangepast.

Tevens zijn het Handelingsperspectief bij positieve Coronatest op een locatie  en de informatiebrieven voor medewerkers en ouders aangepast.
Per 25 september 2021 wordt de anderhalve meter-regel losgelaten. Het protocol kinderopvang is conform de nieuwe versoepelingen aangepast. Bekijk direct de nieuwste versie van het protocol.