Testen op corona voor gastouders en personeel in de kinderopvang

Het RIVM-testbeleid op het coronavirus is uitgebreid. Binnen de beschikbare testcapaciteit is er ruimte om extra doelgroepen te testen. Personeel in onder andere het basisonderwijs en de kinderopvang kunnen daarom binnenkort getest worden.

Het kabinet heeft vorige week besloten dat vanaf 11 mei de basisscholen, buitenschoolse opvang, kinderopvang en gastouders weer open gaan. Organisaties in deze sectoren bereiden zich hierop voor. Vanaf 6 mei kunnen werknemers binnen de kinderopvang en gastouders zich laten testen, om voordat de kinderopvang open gaat alvast vast te laten stellen of zij met het coronavirus besmet zijn geraakt.

RIVM-testbeleid

Sinds 6 mei kunnen alle zorgmedewerkers binnen en buiten de ziekenhuizen die directe zorg verlenen aan patiƫnten of cliƫnten getest worden als zij symptomen van COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) hebben. Ook mensen die een hoger risico hebben op ernstig verloop van COVID-19 kunnen getest worden. Daarnaast kunnen ook professionals, bij de politie en in handhaving en toezicht al getest worden.

Momenteel worden er zo'n 6000 a 7000 testen per dag afgenomen. Dat past ruim binnen de beschikbare capaciteit van 17.500 tests per dag. Er is daarom ruimte om de nieuwe doelgroepen ook te gaan testen. Het RIVM heeft berekend dat met toevoeging van de nieuwe doelgroepen en meewegen van het seizoenseffect het aantal testen per dag in mei naar verwachting rond de 8000 uitkomt. Er is voldoende testcapaciteit en middelen beschikbaar om aan deze vraag te voldoen. Het ministerie van VWS bereidt zich voor op verdere verruiming van het RIVM-testbeleid gekoppeld aan mogelijke versoepelingen van de maatregelen die gelden om het virus onder controle te houden.